Brandweer Gameren

Gemeente

Per 1-1-1999 heeft er in de Bommelerwaard een herindeling plaats gevonden en zijn er twee gemeenten ontstaan, de gemeente Maasdriel en de gemeente Zaltbommel. De nieuwe gemeente Zaltbommel is ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Brakel, Kerkwijk en Zaltbommel.

De gemeentelijke brandweer van Zaltbommel bestaat uit vier posten, Brakel, Gameren, Nederhemert en Zaltbommel.

 

Cluster Bommelerwaard

Sinds een aantal jaren wordt er door de gemeente Maasdriel en de gemeente Zaltbommel op brandweer gebied samengewerkt in een cluster Brandweer Bommelerwaard. In het stafbureau dat is gehuisvest in het gemeentehuis van Kerkdriel zijn alle beroepsfuncties ondergebracht. Het stafbureau ondersteunt de vrijwillige posten met een aantal centrale taken, zoals preparatie, opleiding, preventie, personeelszaken etc. Ronald Jansen is de clustercommandant.

 

Post Gameren

Het brandweerkorps Gameren is een korps van 19 enthousiaste vrijwilligers waarvan  Peter van Wijk  de leiding heeft.

De samenstelling van het korps is vrij uniek te noemen. Want een groot aantal leden zijn zelfstandig ondernemer en hun bedrijven zijn in het verzorgingsgebied gevestigd. Bijna alle leden zijn werkzaam bij bedrijven in de Bommelerwaard. Dit betekent dat de post Gameren een unieke positie heeft ten opzichte van andere posten door het hoge opkomstpercentage tijdens vooral de dagsituatie. Relatief wordt Gameren vaak opgeroepen voor bijstand aan andere korpsen wat mede wordt veroorzaakt door de grote dag bezetting. Ook is er geen gebrek aan vrijwilligers. Meestal is er een wachtlijst met aspirant kandidaten.

 

Verzorgingsgebied

Het verzorgingsgebied zijn de kerkdorpen Bruchem, Gameren, Kerkwijk en Nieuwaal. Dit gebied heeft een oppervlakte van ± 30 km².

 

Regio

Korps Gameren behoort net als alle andere brandweer korpsen in de Bommelerwaard tot de brandweerregio Gelderland-Zuid. Deze is gevestigd in Nijmegen.

De regio Gelderland-Zuid heeft iedere gemeentelijke brandweer bepaalde taken toegewezen. De taken van het korps Gameren in dit verband is het leveren van gediplomeerde en geoefende gaspakdragers.